Favicon

Welke maat eettafel heb ik nodig?

Ben je van plan je eetkamer, keuken of eethoek opnieuw in te richten? Of moet je een nieuwe woning inrichten? Dan kan het soms lastig zijn om de juiste maat eettafel te vinden. Het is namelijk lastig om een levendige voorstelling te maken van hoe een eettafel de ruimte vult. Het ruime aanbod maakt de keuze nog lastiger. Je kunt vaak al uit diverse vormen en materialen kiezen. Waar deze eigenschappen van een eettafel vaak op basis van voorkeur worden gekozen, heeft de maat van de eettafel ook nog een praktische overweging.

De maat van je eettafel bepalen aan de hand van de ruimte

Vaak heb je voor een eettafel veel ruimte nodig. Het is nu eenmaal een groot meubelstuk. De ruimte die je beschikbaar hebt voor de eettafel en stoelen is voor velen een bepalende factor voor de maat van de eettafel. Je kunt de beschikbare ruimte tot op de centimeter nauwkeurig meten. Hierdoor kun je de maximaal haalbare grootte van de eettafel uitkiezen.

Houd rekening met ruimte voor stoelen

Wel is het belangrijk om bij het opmeten van de ruimte rekening te houden met de stoelen die je aan de eettafel wilt neerzetten. Wanneer de stoelen rondom de tafel gepositioneerd worden, is het handiger om niet op de centimeter nauwkeurig te meten. Het is namelijk prettig om altijd voldoende ruimte over te houden voor het schuiven van de stoelen, zodat je comfortabel plaats kunt nemen. Bereken dus voldoende ruimte voor de zijden van de eettafel waaraan je stoelen wilt plaatsen.

Behoud voldoende loopruimte

Kies je voor een rechthoekige eettafel? Dan kan het voorkomen dat je alleen aan de lange zijden van de eettafel stoelen plaatst. De korte of kopse kanten van de tafel kunnen dan bijvoorbeeld tegen een muur geschoven worden. In dit soort scenario’s kun je vaak een langere eettafel kwijt in de ruimte dan eerst verwacht. Onthoud wel dat je voldoende loopruimte moet behouden om gemakkelijk om de tafel heen te kunnen lopen.

Welke Maat Eettafel Heb Ik Nodig
Waarvoor gebruik je de eettafel het meest?

De tweede sterk bepalende factor voor het uitkiezen van een eettafel is het gebruik. Gebruik je de tafel alleen om aan te eten of organiseer je regelmatig een spelletjesavond? Wanneer je de eettafel minder vaak of lang gebruikt, kun je ruimte besparen door een kleinere eettafel te kiezen. Wanneer je met veel mensen bent, graag spelletjes speelt of een andere hobby beoefent aan de eettafel, dan is een groter oppervlak comfortabeler.

Met hoeveel personen zit je vaak aan de eettafel?

De grootte van het gezelschap waar je bijna iedere dag mee-eet aan de eettafel is ook een belangrijke invloedsfactor. Ben je met een tot vier personen? Dan is een eettafel die voldoende ruimte beidt voor vier personen voldoende. Ben je regelmatig met meer personen en wil je allemaal ontspannen en comfortabel kunnen zitten? Dan is meer ruimte gewenst.